27 oktober 2021

Karaktervolle stof voor bruidskleding- of versiering? Dat wordt tule!

3 min read
Tule stof

Tule stof. Dit is waarschijnlijk geen stof waar je dagelijks mee te maken hebt of mee in aanraking komt, maar de kans is groot dat je het wel kent. Je treft het, vanwege de stijl van klasse die ervan uitgaat, met name aan op feestelijke gelegenheden als bruiloften. Tule is een zeer zachte, fijne en ook stijve stof. Qua gewicht is het extreem licht. Dit omdat het zo ‘ruim’ geweven is; feitelijk in de vorm van een net of een stuk gaas. Voor de totstandkoming van tule wordt meestal katoen gebruikt, waarbij je normaliter kiest tussen nylon en polyester. Ook tule van kant is echter populair. Tule is van zichzelf doorgaans zo dun, dat het gebruikelijk is dat het gevoerd wordt. Dit om de kwetsbaarheid tegen te gaan en om de gebruiker van een tule kledingstuk toch wat warmte te bieden. Over kledingstukken van tule gesproken: hierbij zie je meestal dat deze niet straks langs het lichaam zitten. Tule staat er dan ook om bekend dat het niet ‘valt’, maar meer in horizontale richtingen beweegt. Hieronder lees je wat je verder zoal met tule kunt doen. Verder lees je enkele tips met betrekking tot het zelf behandelen van tule.

Tule stof

Waarvoor wordt tule doorgaans vooral gebruikt?

Tule is een stof waar zonder enige twijfel een chique en elegante uitstraling van uit gaat. Dat maakt tule bij uitstek tot een stof die je vooral bij speciale en feestelijke gelegenheden vaak aantreft. Als er een soort gelegenheid is die vaak met tule producten gepaard gaat, dan is het wel een trouwerij. Alleen al in bruidskleding vind je vaak tule terug. In het bijzonder hebben we het dan over sluiers en bruidsjurken. Het effect dat tule de neiging heeft om wat het lichaam af te bewegen, waar we het hierboven al over hadden, draagt daar uiteraard aan bij. Los hiervan is tule natuurlijk ook zeer geschikt om een trouwlocatie of een feestplaats mee te decoreren. Je kunt bijvoorbeeld tule gebruiken om slingers van te maken; slingers die je vervolgens aan de wanden hangt, maar ook aan voorwerpen als stoelen, banken, lampen en uiteraard bloemstukken. En natuurlijk kunnen strikjes van tule op een bruiloft ook niet ontbreken. Dit geeft de uitstraling van de drager van deze strik onmiddellijk een fiks stukje extra cachet.

Tule stof

Het verwerken van tule in z’n algemeenheid

Tule stoffen in huis halen om hier zelf mee te gaan werken is iets dat je zonder meer gewoon kunt doen. Ook als je weinig of geen ervaring hebt met naaien in het algemeen of naaimachines in het bijzonder geldt dat. Daarnaast is tule een gemakkelijke en comfortabele stof om met een schaartje in te knippen. Wel is het even opletten geblazen als het gaat om het zetten van markeringen tijdens je proces. Markeringen met krijt op tule plaatsen is een tikkeltje riskant. Tule is namelijk zo zacht en subtiel, dat het kan scheuren op het moment dat je er overheen krijt. Bovendien glijdt de tule stof snel weg op het moment dat je een markering zou proberen aan te brengen. Tenslotte is het zo dat tule niet makkelijk is om iets mee te draperen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat tule een stijf karakter heeft.

Tule stoffen naaien

Het naaien van tule is op zichzelf zeker niet heel moeilijk. De stof heeft geen buitengewone eisen als het gaat om het type naald. Een gewone naald (ook wel universele naald genoemd) volstaat normaal gesproken zonder problemen. Ook als naaier hoef je niet per se heel veel ervaring te hebben. Als je verder in ogenschouw neemt dat de steekinstelling bepaald wordt door de doelstof én dat tule een kwetsbare stof is die subtiel behandeld dient te worden, dan kan er in principe niets verkeerd gaan.

Tule wassen

Is jouw kledingstuk of decoratiestuk van tule inmiddels een of meerdere keren gebruikt? En zou je dit product van tule nu graag eens willen reinigen? Houd er dan rekening mee dat het niet aan te bevelen is tule in de wasmachine te doen. Dit komt door de kwetsbaarheid van deze stof. De kans is nu eenmaal te groot dat tule in de wasmachine scheurt, wat uiteraard eeuwig zonde zou zijn. Nee, tule was je dus beter met de hand. De temperatuur van het water dient ongeveer dertig graden te zijn en bij voorkeur gebruik je een fijn wasmiddel. En, wellicht ten overvloede, maar toch: tule stop je vanzelfsprekend ook niet in de wasdroger. Drogen in de ‘normale’ omgevingslucht is echt de enige optie.